PULSKI PARKOVI

Objavljeno: 22/11/2021
Plan grada s parkovima
Plan grada s parkovima

Pula je možda najzeleniji grad u Hrvatskoj. Možda je pješaku to teže primijetiti, ali iz zraka Pula zaista izgleda zeleno i kao takva mora ostati. Zagađenja su sve veća,  a nama je da se borimo protiv toga. Jedan od načina je da zabranimo automobilima ulazak u grad kada su najveće gužve, ali i da svakodnevno ograničimo ulazak u samu starogradsku jezgru. Koncipirat ćemo još više biciklističkih staza, pješačkih zona, ali i urediti i obogatiti naše predivne parkove. U nizu zelenih kružoka ističu se tri predivna parka: Park grada Graza, Mornarički park i Park Monte Zaro s veličanstvenim pogledom. 

Park grada Graza nazvan je po pobratimskom austrijskom gradu smješten u samom centru grada netom preko puta ulaza u brodogradilište. Nastao je 1957. godine na ruševinama zgrada koje su srušene u bombardiranju, a pažnju arheološkim eksponatima razmještenim po parkovnoj površini zbog kojih je do šezdesetih godina 20. stoljeća nosio ime Arheološki park. Biljni svijet ističe istarski autohtoni hrast, a nalazimo i jedinstveni primjerak samonikle smokve. Rubno prema prometnici između stabala ladonja svoje su mjesto pronašli grmovi mirte. Park je ovo koji će u adventsko vrijeme postati dječji park i to ne sasvim slučajno. Želja nam je urediti ga, postaviti senzorne sprave za djecu s poteškoćama i oplemeniti ga zelenilom i ekološkom rasvjetom kako bismo u centru grada imali reprezentativan park, ne samo povodom skore godišnjice bratimljenja (50 godina) već i za godine koje slijede.

Mornarički park prvi je gradski park podignut 1863. godine. Smješten je između današnje Arsenalske, Rizzijeve i Besenghijeve ulice. Njegova je površina oko 12.000 m2 i pravilnog je pravokutnog oblika. Do 1914. godine u njemu su bili zasađeni primjerci 63 biljne vrste koji su dopremani brodovima sa svih strana svijeta. Kada je Pula pala pod talijansku vlast, park je promijenio ime u Mornarički, Danas se u njemu razvija četrdesetak biljnih vrsta. Obalni mamutovac te prekrasni i lijepo očuvani primjerci pinije predstavljaju zanimljivost Parka.

Ovaj botanički i poseban park oplemenit ćemo, osim rasvjetom i uređenjem, i kulturnim događanjima klasične i filmske glazbe kako bi nas vratio u vrijeme kada se grad stvarao.

Treći i poseban je Park Monte Zaro koji je ujedno najveći pulski park, podignut oko Hidrografskog instituta sa zvjezdarnicom (Specula di marina). Sagrađen je na površini od 29000m2, a svega desetinu pokrivaju staze, uz zvjezdarnicu, stubište i vodoskok. U parku su zastupljene uglavnom mediteranske vrste: čempresi, borovi, cedrovi, kalina, lovor, oleandar i glog.  Spomenik viceadmiralu Tegetthoffu bio je postavljen 1877. godine u središtu parka, ali srušen je 1920. godine i na njegovom se mjestu danas nalazi vodoskok. Pojavila se inicijativa za njegovim vraćanjem od strane grupe pulskih intelektualaca.

Ovaj park ima predivan pogled na pulsku luku i more. Odaje dominaciju smješten na jednom od pulskih brežuljaka, ali je nekako sam i zaboravljen. Zato krećemo u oplemenjivanje prostora, uređenje fontane i kreiranje znanstvenih susreta na otvorenom. To može biti park posvećen svim pulskim znanstvenicima i onima koji su posjećivali Pulu i ostavili trag. Park susreta svih generacija.

Pula službeno ima petnaest parkova. Parkovi kod arene i hotela Rivijera daju također posebnu draž našem gradu. Svi kao da pišu povijest Grada i česte susrete ljudi.

Važno je samo da parkovi nisu u mraku, da budu čisti i da nisu sami, jer na nama je da ih čuvamo i oživimo.

Živjeli!

Vaš Gradonačenik