PoPuliSam

Objavljeno: 06/12/2021

Pula je Grad više od tri tisuće godina. Ako ćemo pogledati u knjige, zapise i memorije Grada, otkrit ćemo veliku i burnu povijest, prazne i pune godine i desetljeća, tužne i sretne priče ljudi koji su živjeli, koji su kroz Pulu prolazili, ostajali i odlazili.
Neki su o Puli lijepo pisali, neki su je samo spomenuli, neki su je opjevali i tako je Pula rasla. Dante ju spominje u svome Paklu, Joyce za Pulu kaže da je "pomorski Sibir Bogu iza nogu", Sergio Endrigo o Puli pjeva u pjesmi "Scende la notte", Antun Motika priča o Puli u Parizu, Antonio Smareglia u New Yorku, dok o mnogim drugima, koji su tu boravili, pišu Slaven Bertoša i Antonio Giudici u članku "Europski putnici u Istri od XV. do XIX. stoljeća."

Zašto je to važno istaknuti? Imao sam priliku, naime, otići u Istanbul na Summit B40, na poziv gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua i susresti se s gradonačelnicima Beograda, Atene, Soluna, Drača, Prištine, Tirane, Splita, Sarajeva, Podgorice te drugih gradova. Prvi je to bio skup gradonačelnika balkanskih gradova, kako to Istanbul vidi, na kom se razgovaralo o klimatskim promjenama, budućnosti Europe i Balkana, migracijama, digitalizaciji i svemu što čeka gradove u 21.stoljeću.

Biti u takvom društvu bila je čast. Pula je sa svojih 60 tisuća stanovnika mali grad, ali toliko bogata poviješću da smo bili ponosni predstavljati grad koji je tako malen, a zapravo tako velik.
U razgovorima s drugim gradonačelnicima lijepo je bilo slušati o Puli. Arena, more, Forum, brodogradilište neke su od asocijacija na naš grad. Pula je dominantna. Pula je Grad i tome je zaista tako.
Tek ponekad se osjećamo maleni kad znamo koliko stanovnika broje Istanbul ili Atena, ali u povijesnim mjerilima nismo maleni.
I to je to naše bogatstvo. I to je povijest. A budućnost?
Digitalizacija, klimatske promjene, promet i zelene politike neke su od tema koje čekaju Pulu na putu tranzicije u 21. stoljeće i nakon Uljanika.
U tom smjeru idemo. Stvaramo sada podlogu da Pula bude centar za freelancere i inovacije, za razvoj startupova. Početkom 2022. godine predstavit ćemo plan razvoja u suradnji sa Sveučilištem, Infobipom, Carnetom i drugim partnerima. Pula će kao povijesni Grad postati Grad budućnosti, siguran sam.
Zapravo, vrijeme je da Pula ponovno postane pravi Grad. Malen, ali zapravo veliki Grad.
Živjeli!
Vaš Gradonačelnik